Takaisin kotisivulle Alppirautatieharrastajat ry:n logo, pieni

Muutakin liikkuvaa: busseja, hammasratajuna, köysirata, funikulaari ym.

Alppiradalla katsojia hämmästyttävät myös bussit ja muut autot, jotka itsekseen kiipeävät mutkaista alppitietä, välillä sukeltavat tunneliin tai pysähtyvät kiltisti liikennevaloihin odottamaan valon vaihtumista. Autot on toteutettu Faller-yhtiön Faller Car System -tekniikalla. Kadun sisälle on piilotettu rautalanka. Auton etuakseliin on puolestaan kiinnitetty pieni tappi, jossa on magneetti. Magneetti seuraa kadun rautalankaa ja samalla kääntää auton etuakselia. Kussakin autossa on pieni akku ja oma moottori.

Liikennevaloon tarvitaan enemmän elekroniikkaa. Valojen vaihtumista ohjaa pieni prosessori joka samalla kun se antaa käskyt itse liikennevalon vaihtumiselle, ohjaa myös katuun piilotettua sähkömagneettia, joka pysäyttää auton.

Bussi kiipeää mutkaista alppitietä. Bussin päätepysäkki

Bussi kiipeää mutkaista alppitietä ja osaa pysähtyä magneetin pysäyttämänä päätepysäkilleen.

Bussin päätepysäkin luona bussin takana näkyy myös vaihdettava maisemapalamme. Talvikaudella siinä on pala, jossa joulupukki poroineen on pysähtynyt tauolle ja porot pureskelevat pensaista lehtiä välipalakseen. Kesäkaudella samassa paikassa on puutarhaviljelmä ja auringonottotuoli sekä pieni koristeallas.

Funikulaari

Funikulaariratamme nousee ylös Inselburgin veturitallien takana. Funikulaareja on Alpeilla paljon. Vaijerin vastakkaisissa päissä on kummassakin vaunu ja vaijeria kelaamalla toinen vaunu nousee ylös ja toinen palaa alas. Puolivälissä rataa on sivuutusraide.

Funikulaariratamme kulkee Inselburgin veturitallien takana korkealle vuorelle. Funikulaarin ala-asema.

Vasemmalla funikulaarivaunu saapuu kohta yläasemalleen. Funikulaarin ala-aseman lähellä on viihtyisä Bierstube terasseineen.

Hammasratajuna

Sissachin aseman luota alhaalta lähtee lyhyt mutta jyrkkä alppirata, joka nousee ylös keskiaikaiselle Sannenburgin linnalle. Veturissa on hammasratasveto ja jyrkissä kohdissa kiskojen keskellä on hammaskisko. Vaunut pitää turvallisuussyistä työntää jyrkkään ylämäkeen. Radassa on automatiikka: Juna odottaa aina määräajan ylä- ja ala-asemalla ja ajaa sitten radan toiseen päähän itsekseen.

Hammasratajuna yläasemallaan Sannenburgin linnan luona.

Hammasratajuna yläasemallaan Sannenburgin keskiaikaisen linnan luona.

Köysirata

Alppiradan toisessa päädyssä nousee korkealle vuorelle köysirata, jossa kaksi kolmen pienen köysiratavaunun sarjaa kiipeää koko ajan ala-aseman ja ylä-aseman välillä. Tällaisia jatkuvatoimisia köysiratoja on alpeilla paljon.

Köysiradan yläasema. Köysirata ja sen taustalla Schwarzwaldklinik-klinikka.

Köysirata ja sen taustalla oleva Schwarzwaldklinik-klinikka. Talo on televisiosarjastakin tuttu.

Köysirata sivusta katsottuna. Köysirata sivusta katsottuna

Sivulta katsottuna näkyy koko köysirata sekä alapuolella oleva Schwarzwaldklinik. Ylhäältä aukeavat komeat maisemat.

Turverata

Turvesuon kenttärata. Turvesuon kenttärataa, toinen näkymä.

Sissachin kaupungin vieressä joen varrella on suo, josta nostetaan turvetta. Turverata on ns. H0f-kiskoa eli 9mm raidevälin kiskotusta.

Metrikiskoinen kapearaiderautatie

Alppirataan kuuluu melko iso kapearaiderautatieosuus, joka on toteutettu H0m-kiskotuksella eli siis kapearaideradalla joka mittakaavassa olisi oikeassa elämässä metrin raidevälisellä kiskotuksella toteutettua. Esikuvan mukaan se rata mutkittelee jyrkästi, kiipeää rinteitä ja sukeltaa välillä tunneleihin. Alppiradalla "metrisellä kapsulla" ajetaan useimmiten Rhätische Bahnin kalustolla, mutta meillä on monia junia myös muilta sveitsiläisiltä metrikiskoisilta yksityisrautatieyhtiöiltä kuten esim. MOB, Montreaux Oberland Bernois Bahnilta, Zentralbahnilta ja sen edeltäjältä SBB Brünigbahnilta, entiseltä FO Furka-Oberalpbahnilta ja sen seuraajalta MGB Matterhorn-Gotthardbahnilta. Ja välillä samalla radalla puuskuttaa myös saksalainen HSB:n eli Harzer Schmalspurbahnenin höyryveturi vaunuineen. HSB entisessä Itä-Saksassa on Saksan laajin kapearaideverkosto ja vastaavasti Rhätische Bahn (italiaksi Ferrovia Retica) on koko Euroopan laajin kapearaideverkosto, Sveitsin Graubündenin kanttoonin ikäänkuin "valtionrautatiet".

Rhätische Bahnin kapearaidejuna Inselburgin asemalla.

Tyypillinen Rhätische Bahnin kapearaidejuna lisävaunuineen pysähtyneenä Alppiradan Inselburgin asemalla.
Alla: Harzer Schmalspurbahnen HSB:n saksalainen kapearaidejuna höyryvetureineen Alppiradalla.

Harzer Schmalspurbahnenin höyryveturivetoinen kapearaidejuna Alppiradalla.

Ratikat

Sissachin kaupungissa Alppiradan keskivaiheilla toimii myös raitiovaunu. Ratikat ajavat suunnilleen kahdeksikon muotoista rataa pysähdellen pysäkeillä välillä. Kalustona liikkuu hyvin monen maan ja kaupungin vaunuja, esimerkiksi Helsingin, Zürichin ja Grazin vaunuja. Kaupungin laidalla on myös raitiovaunuvarikko ja toisinaan vaunu käy kiertämässä varikon ympäri reitillään.

Helsingin ja Itävallan Grazin raitiovaunut kohtaavat.

Helsingin ja Itävallan Grazin raitiovaunut kohtaavat Sissachin aseman yläpuolella olevan pysäkin luona.

Pienempääkin liikkuvaa...

Sissachin aseman lähellä päällystetään tietä uudelleen ja kuorma-auto tuo lisää asfalttimassaa päällysteen levityskoneelle. Kuormuri osaa paitsi nätisti kaataa massan, myös ravistaa lavaa niin, että varmasti kaikki asfaltti päätyy levityskoneeseen :-)

Kuormuri tyhjentää asfalttimassaa levityskoneeseen.

Kuorma-auton lavakin liikkuu ja vieläpä taitavasti. Kuormuri osaa myös ravistaa lavaansa jotta kaikki asfalttimassa varmasti kaatuu levityskoneeseen.